Стрип-награда ЛИФТ (публикации)

  Во сабота, 27 февруари, во 13 часот, во кафе-книжарницата Буква (зад Кино Култура во Скопје) ќе се одржи доделувањето на наградите од Третиот годишен конкурс за стрип ЛИФТ за 2020. Притоа ќе биде промовирана и книгата ЛИФТ #3 во која се собрани сите пристигнати дела на конкурсот. Годишната награда за најдобар стип ЛИФТ ја …

Стрип-награда ЛИФТ (публикации) Read More »

Пирови победи на патот за Европа (текстови од скорешниот заборав, 2016-2019)

Автор:

„Пирови победи на патот за Европа (текстови од скорешниот заборав, 2016-2019)“ од Мирослав Грчев. Во оваа книга на 435 страници се собрани стотина колумни пишувани од 2016 до 2019 година. Ова е негова трета книга во едицијата, после „Името на злото“ (2014) и „Фашизам во куси панталони“ (2017). Воведот во книгата прочитајте го овде

Скопски книжевен фестивал за мали фикции „Друга приказна“ #5

Од 3-5 септември 2020 година, во Младинскиот културен центар во Скопје се одржа петтото издание на скопскиот книжевен фестивал „Друга приказна“. Последното издание на фестивалот беше посветено на книжевноста за деца, со фестивалска тема „Грозовилата во Страшната шума“. Учество во различните активности на фестивалот зедоа околу 45 учесници  (поети, писатели, музичари, перформативни уметници, фотографи, аниматори …

Скопски книжевен фестивал за мали фикции „Друга приказна“ #5 Read More »

Концерт за мирис и оркестар – Лилјана Дирјан

Автор: ,

Никола Гелевски од целокупното творештво на Лилјана Дирјан (1953-2017) направи избор, на околу 260 страници. Со триесетина фотографии на Иван Блажев, книгата е објавена во Темплум едицијата „Модерна Македонија“.     ЗА ИСТОТО ПОВТОРНО Да, пишувам, песни на ливчиња од струја, врз телефонски импулси по водомери и доцна навечер кога син ми спие а маж …

Концерт за мирис и оркестар – Лилјана Дирјан Read More »

Пилешко со сливи – Марџан Сатрапи

Автор:

Извонредната иранско-француска авторка Марџан Сатрапи, во ова лично и трогателно дело, со многу хумор не’ води низ последните осум денови пред смртта на нејзиниот вујко, музичарот Насер Али кан. Во Техеран, 1958, Насер Али кан ужива слава ширум Иран благодарение на својот ненадминат талент за свирење тар. Кога во една од безбројните кавги сопругата ќе …

Пилешко со сливи – Марџан Сатрапи Read More »

Градски и шумски приказни – Мимоза Петревска Георгиева

Оваа збирка раскази жанровски флотира помеѓу зачудноста и реалноста. Со својата книжевна техника, стилски гест и структурата во која се распределени ситуациите и ликовите, авторката создава анти-идеологиски простор во кој секој читател може да го ‘реконструира’ своето животно искуство и резиме. Книжевната субверзија на ова дело е единствена од повеќе причини, а една од нив …

Градски и шумски приказни – Мимоза Петревска Георгиева Read More »

Небесна пантомима – Зоран Анчевски

Автор:

Зоран Анчевски (р. 1954, Скопје) е значаен македонски поет, есеист, литературен преведувач и професор по англо-американска литература. Досега ги има објавено стихозбирките: „Патувања низ скршени слики“ (1984), „Стратегија на поразот“ (1994), „Линија на отпорот“ (1998), „Превод на мртвите“ (2000), „Див мир“ (2004), „Избрани песни“ (2008), „Историја на ветрот“ (2009), како и обемната студија „За традицијата“ (2007). …

Небесна пантомима – Зоран Анчевски Read More »

Аптека

Автор:

Во „Аптека“, како и со првата поетска збирка, Ивана повторно настапува мултимедијално. Самата збирка е дел од поширок, комплексен проект кој вклучува поезија, музика, видео и перформанс. Ова е трета публикувана книга и втора поетска збирка на Ивана (Скопје, Sci-fi Македонија, Балкан). Дополнително, нејзината поезија е забележана во неколку антологии, дигитални публикации, книжевни списанија, локални …

Аптека Read More »